Leve de vesting Brielle

Historische Vereniging De Brielse Maasmond jubileert!

Dit jaar bestaat Historische Vereniging De Brielse Maasmond zestig jaar. Op 22 oktober 1958 kwam een gezelschap bijeen in het toenmalige Trompmuseum – later hotel de Nymph – aan de Voorstraat in Brielle. De ontwikkeling van Europoort en Botlek zou grote veranderingen teweeg gaan brengen en men maakte zich zorgen over het verdwijnen van ‘het streek-eigene’. Daarom besloot men de vereniging Vrienden van het Trompmuseum op te richten, om ondersteuning te bieden aan de museumcommissie. De vereniging stelde zich tot taak om – als een soort buitendienst van de commissie – voorwerpen die bij graafwerk of verbouwingen werden gevonden te bewaren en zo nodig te restaureren. Een belangrijke doelstelling was bovendien ondersteuning bij collectievorming van het museum.

In de loop van de tijd vonden er allerlei ontwikkelingen plaats en veranderden zowel het museum als de vereniging enkele keren van naam. De huidige vereniging De Brielse Maasmond wil de kennis over het verleden van Brielle en omstreken in brede zin bevorderen en de belangstelling ervoor stimuleren. Daarbij ondersteunt ze het Historisch Museum Den Briel bij aankopen, restauraties en door het in bruikleen geven voor expositie van de eigen collectie.

Lidmaatschap
Naast het halfjaarlijkse verenigingsblad De Brielse Mare worden er speciale magazines uitgebracht, waarin onderwerpen wat verder uitgediept worden. De vereniging organiseert voor haar leden lezingen en excursies. Voor 14 juni staat een uitstapje naar Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg op het programma, waar onder meer een tentoonstelling te zien is over Willem van Oranje. Uiteraard wordt dit najaar de zestigste verjaardag gevierd, met onder andere een feestelijke jubileumavond. Wilt u deze leuke (en leerzame!) avond bijwonen? En bent u nieuwsgierig hoe Willem van Oranje optrad als veldheer tijdens de Opstand? Word dan lid van Historische Vereniging De Brielse Maasmond.

Deel herinneringen op Facebook
Informatie over jubileum en lidmaatschap vindt u op www.debrielsemaasmond.nl en Facebook. Heeft u mooie herinneringen aan Brielle/Vierpolders/Zwartewaal uit 1958? Of (jeugd)foto’s van uzelf of bekende Briellenaren? Deel ze op Facebook van Historische Vereniging De Brielse Maasmond!

cl - brielse maasmond

Illustratie: ansichtkaart collectie Streekarchief VP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.