Leve de vesting Brielle

Het werk gaat door aan Bastions VIII t/m IX

Het weer bleef ons een groot deel van oktober goed gezind. Dus daarom eerst zoveel mogelijk schilderwerk afgemaakt. De laatste hand werd gelegd aan Bastion VIII. Het wit werd bijgewerkt, want het zout kwam er op sommige plaatsen toch weer doorheen. Ook is de bovenkant  in de zwarte verf gezet en aan de onderkant een zwarte rand aangebracht. De onderkant van de muren is na regen altijd modderig en dan valt het niet zo op.

werk aan de vesting brielle

De deur is gerenoveerd en gelakt en tot slot is het bijgewerkte bord op de deur weer aangebracht. De stoep zal nog herstraat worden. Op 5 oktober kregen we bezoek uit Spanje. Rens van Adrighem kwam kijken wat wij allemaal aan het doen waren. Op de foto zit hij links bij het koffiedrinken:

4-image010

Ondertussen ging het werk aan het volgende Bastion, door ons 8,5 gedoopt, ook door. Na het pleisteren van de scheuren en gaten en de grondlaag, zijn de muren twee keer geschilderd. Ook hier zijn de schouders en een rand aan de onderkant zwart geschilderd.

6-image051 (1)

10-image023

12-image020

Op de bovenkant van het bastion is de grond gedeeltelijk verwijderd, maar dit is nog niet naar onze zin en wordt nog aangepakt. De onderkant van de deuren bleken slecht en zijn een voor een door Leen van Dijk gerepareerd en na een schilderbeurt weer opgehangen. Ondertussen is de lijst boven de deuren nieuw aangebracht. Op een aantal kleine dingen na, is ook dit bastion klaar

.13-image029

In oktober is ook een begin gemaakt met Bastion IX. Dit zag er op het eerste gezicht goed uit, maar na het afspuiten bleek, dat dit bastion vol met scheuren en losse stukken cement zit.

17-image002

18-image076

19-image079

21-image035

We hebben besloten dat dit bastion weer het pronkstuk moet worden en geprobeerd wordt om nog dit jaar het pleisterwerk weer voor elkaar te hebben en de grondlaag aangebracht. Het streven is om voor 1 april 2014 het bastion zelf klaar te hebben. Maar bij een rondgang bleek er nog meer werk te zijn. Behalve schilderwerk enz van de twee kanonnen en affuiten, moet de grond op de bovenkant weer aangebracht worden; het hek op het bastion nagekeken en geschilderd en de houten trappen gecontroleerd. Ook het 1 april monument en de opgemetselde funderingen van de oude poort zijn aan een opknapbeurt toe. Een en ander zal in overleg met de gemeente uitgevoerd worden.

Ondertussen is er een stelling geplaatst bij het Kruithuis, want dit en de omgeving moet er straks weer netjes uitzien als in het Kruithuis het 1 april museum geopend word. Dus voorlopig nog genoeg werk aan de winkel.

25-image041

26-image062

Op onze mooie wallen staan veel mooie bomen. Helaas op sommige plaatsen wel te veel, zoals bv tussen Bastion VIII en IX. De storm op maandag 2 november heeft ons een handje geholpen. Een boom bij Bastion VIII en een half waaide om, gelukkig net naast de muur.

27=image073

28-image044

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
11-7-2013 12:21:30

Het is fantastisch wat de harde werkers presteren met het opknappen van de Bastions en de omgeving daarvan. Als zij niet 'de hand aan de ploeg' zouden slaan, zou dit erfgoed helemaal verloederen, en Den Briel een verwaarloosde indruk geven. Hulde, hulde, want die vrijwillige inzet kost geen gulden. (lees euro)


Rene de Bot
11-7-2013 21:48:28

mijn complimenten, inderdaad op afstand zag het er allemaal zo slecht nog niet uit, maar wat een verschil nu jullie het aangepakt hebben!!