Leve de vesting Brielle

Het symposium en de toekomst van de vesting Brielle

De vesting van Brielle is momenteel een ‘hot topic’. 300 Jaar geleden werd de laatste hand gelegd aan de vestingwerken in haar huidige vorm (het ‘oud’ Nederlands Vestingstelsel van vestingbouwers Willem Paen en Menno van Coehoorn).

In 1975 is er een grote restauratie gedaan en nu worden de wallen voornamelijk gebruikt als plek waar schapen grazen, mensen hun hond uitlaten en waar je af en toe een bunker kunt bezoeken, zoals op de bastions waar verenigingen hun intrek hebben genomen in de gebouwen.

Anno 2014 is nu de vraag: wat willen we met de vestingwerken in de toekomst? Uit die vraag is onder andere de werkgroep van het Erfgoedgilde ontstaan (met de groep ‘Kanonnen en Affuiten’ die elke zaterdag bezig is met het opknappen van de wallen) en de werkgroep ‘Bastions Ontsloten’, die probeert nieuwe functies te bedenken voor de bastions, zodat zij de geschiedenis van de stad weer gaan vertellen.

De vestingwerken zijn belangrijk voor de identiteit van Brielle. Wat vele steden niet hebben, hebben wij in Brielle wel: een zichtbare historie, terug te halen naar de eerste ommuring van de stad in 1338 toen de heer van Voorne de Briellenaren het recht gaf op verdediging. Acht jaar daarvoor had hij al stadsrechten verschaft.

Vroeger werden de stadswallen met de stad verschoven als een stad meer inwoners kreeg. In het huidige Brielle ligt de Groene Kruisweg tussen de binnenstad en de omliggende wijken in en is de binnenstad niet meer voor iedereen de meest logische plek om te gaan winkelen, wanneer het ook gemakkelijk mogelijk is naar andere omliggende plaatsen te gaan.

Hoe kunnen we deze ‘uitdaging aangaan’; nieuwe ideeën toepassen en deze samen laten werken met de historie van Brielle? Kunnen we gebruik maken van onze historie om het centrum levendiger te maken? De slogan ‘stad van nu, sfeer van toen’ past helemaal bij Brielle.

Tijdens het symposium op 17 januari zijn er diverse bijzondere ideeën aangedragen: van het maken van stadsmuren om alle wijken heen tot een stadspoort bij de groene kruisweg, waardoor men echt ‘Brielle’ in komt rijden. Het bijzonder zichtbaar maken van de vestingwallen op een nieuwe-tijds manier: het openleggen van stukken stadsmuur, met glas werken in combinatie met de oude muren, kunst samen laten gaan met erfgoed… Zelfs enorme figuren van 1 april, gemaakt van draadstaal. Het maken van een stadscentrum op de plek van de huidige rotondes, over de weg heen, waarbij je heel gemakkelijk van het nieuwe gezellige moderne stadscentrum, doorloopt in het oude centrum met de historische panden en de sfeervolle winkels, kroegen, het museum  en stadsherbergen.

Bekijk het boekje dat gemaakt is voorafgaand aan het symposium >

Wij van Levedevestingbrielle zijn natuurlijk op zoek naar meer ideeën. Hoe kunnen we de binnenstad behouden, verder verlevendigen, met de eisen van de moderniteit? En hoe doen we dat, met behoud en nog liever – met gebruik van – ons prachtige erfgoed?

Geef uw reactie hieronder of via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.