Leve de vesting Brielle

Het Oranjeplein in en na WO II

Door: Rens van Adrighem

De naam Oranjeplein is ontstaan kort na de Tweede Wereldoorlog. Het was de plaats waar door de Duitse bezetters in de oorlog barakken gebouwd waren, als legerkampement.

Oranjeplein Brielle

Het bastion, dat zich meteen links van de entree van het vestingstadje op de wallen bevind, heet eigenlijk het Westerbolwerk, bastion V. Vanaf augustus tot eind 1945 lagen er Nederlandse militairen – onder Engelse vlag – in Den Briel, die hun intrek genomen hadden in de voormalige Duitse barakken van bastion V, dat omgedoopt was tot ‘Oranjekamp’.

Op 9 oktober 1948 werd in de barakken, waarvan de meesten bewoond werden door in de oorlog getroffen gezinnen, het noodbadhuis geopend voor de Brielse bevolking. Bijna niemand had eind jaren veertig en de jaren vijftig en zestig een douche of badkamer, dus ging menig Briellenaar op het Oranjeplein ‘badderen’. Op 4 maart 1943 werd namelijk het badhuis dat in de Langestraat was, getroffen door een bombardement, waarbij het verwoest werd.

oranjeplein brielle2Op het Oranjeplein waren 14 woningen. In 1949/1950 zijn er twee noodwoningen bijgezet op het grasveld. Deze vielen op omdat ze zwart geverfd waren. De bestaande barakken waren namelijk groen. Het bracht het totaal aan woningen op 16.  Er hebben verschillende families gewoont: van Citteren, Schilperoord, Hollemans, Koelewijn, De Bruin, Breen, Teun Treure, Roskam, Van der Steen, Warbout, Ritmeester, Botbijl, Holleman, Langendoen, Hensen, Bravenboer, Miezelmoe, Kramer,  Hage- van der Linden, Hoogstraten, van der Reijden en Janus Smit die badmeester was. Later werd Arie Steenbergen de badmeester. In het badhuis kon je een douchebad nemen voor 25 cent of genieten van een ligbad – waarvan er maar één was – voor een gulden. Ruim 200 personen maakten per week gebruik van het badhuis.

 

Herinneringen en Anekdotes:

 

oranjeplein4Volgens Aard Heijmans was het de sport van veel jongens, om over de tussenmuurtjes van de douchehokjes te kijken of er iets spannends aan de andere kant te zien was. Als de badmeester dat merkte kreeg je op je donder en was je een paar weken niet welkom in het badhuis.

Gerard Hage speelde destijds in een band (The Cheetahs), met onder andere Jan Koster. Zij repeteerden soms in de openlucht voor de bunker. Het was altijd een gezellige boel op het Oranjeplein. Een kleine, knusse gemeenschap op zich.

 

Het badhuis sloot op 31 december 1967. In die zelfde periode vertrokken toen de laatste bewoners en is het kamp afgebroken. Het bastion is toen weer in zijn oude luister hersteld.

Oranjeplein Brielle Bastion V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Corrie Engelblik
10-25-2013 14:56:05

Leuk die verhalen over Bastion V en het badhuis. Eigenlijk helemaal niet zo lang geleden, maar voor mij nieuw : we zijn in 1979 pas in Brielle komen wonen.


p.zwart
2-9-2016 21:13:22

weet het nog als de dag van gister is niet teverweideren van het netvlies was daar altyd gezellig


Arno van der Sten
11-18-2017 20:55:25

Wij hebben daar een aantal jaren gewoond. Mijn vader was Nol van der Steen, zoals ze mij nu ook noemen. Oma en opa van der Steen woonden in de Brigitteweg samen met Tini van der Steen. Verder heb ik nog een broer en zus: Fons en Marja van der Steen. Momenteel woonachtig in Tholen. Leuk om eens op deze site te kijken.