Leve de vesting Brielle

Begraven onder de wallen…

Door Rens van Adrighem

In 1959 speelde ik met mijn vriendjes Frans Verhoef en Aart van ’t Hof op een middag op de wallen tussen de Langepoort en Bastion VIII toen ik met mijn voet wegzakte en er een put ontstond. We zijn toen wat verder gaan graven en stuitten op een gewelf. Na verder graven, konden we er zelfs inkruipen.
tekening rens van adrighem

Het tongewelf was zo’n 2.50 x 2.50 meter, gebouwd tegen een kloostermoppen muur met daar in een schietgat en bovenop een weergang. Daar hebben we toen archivaris Jac. Klok bijgehaald en die vertelde ons dat onder dat hele stuk wallen de oude stadsmuur met gewelven nog zat. Voor mij een zeer interessant verhaal, want ik vond alles wat met het oude Brieltje en haar geschiedenis te maken had boeiend.

Op de Lagere school maakte ik daar een tekening in oost-Indische inkt van. De originele tekening heb ik helaas niet meer, maar ik maakte deze naar mijn herinnering. Oud klasgenoot Aard Heijmans vertelde mij enkele jaren geleden, dat hij zich nog goed kon herinneren dat ik die tekening van het gewelf maakte.

Eigenlijk zou dat hele stuk muur met de meerdere gewelven – die daar nog zitten – blootgelegd moeten worden. Dat moet toch een enorme trekpleister zijn voor het toerisme. Ook de resten van de stadsmuur aan het einde van de Langestraat hadden nooit weggewerkt hoeven/moeten worden. Ook die had men simpelweg bloot kunnen leggen als historische trekpleister. Misschien een idee voor de toekomst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Peter van der Sluijs
3-2-2018 14:05:49

Ben ik mee eens meer de oude dingen koester en bewaken