Leve de vesting Brielle

Gevelsteen Stadhuis Fronton

Markt 1

Het stadhuis werd in de 14e eeuw gebouwd met een trapgevel. Bij een verbouwing in 1792 is deze gevel verwijderd en werd de huidige classicistische gevel geplaatst.

Het fronton bevat fraaie ornamenten. Centraal staat het wapenschild van de stad Brielle, wit-rood-wit, dat wordt vastgehouden door een Centaur. Tot 1816 stond hier een Capirussa afgebeeld hiervan is een beeltenis te zien op een gevelsteen in de zijgevel van het stadhuis waar eens de stadsgevangenis was.

De beeldbeschrijving is als volgt:

Capirussa, het monster van Brielle
In de 17de eeuw deed de Brielse priester Taerling verslag van een monster dat uit het water van de Maas opdoemde. Hij beschreef het wezen als volgt: het hoofd van een (vrouwelijk) mens, oren en staart van een hond en voeten als een paard. Oorspronkelijk zou het in Indie (Indonesie) voorkomen, maar was aan de mond van de Brielse Maas gesignaleerd. Men noemde het Capirussa of Capirissa. Sindsdien sierde dit creatuur het wapen van Den Briel. In 1816 verandert de schildhouder in een centaur, een half mens, half paard uit de Griekse mythologie. Sommige bronnen verwijzen ook naar de hellehond Cerberus en de kleur rood in het wapen die verwijst naar de kleur van de hel, wat weer slaat op de Maas, de hellerivier volgens de Romeinse geschiedschrijver Plinius. Over afkomst en betekenis van de naam Capirussa wordt ook flink gespeculeerd. Het zou een verbastering kunnen zijn van Capripus, wat zoiets als bokkenpoot zou betekenen. Vreemd, want dit fabeldier had geen bokkenpoten, maar voeten als van een paard.

Stadhuis 1920:

Situatie nu (De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel):

Klik hier om naar de overzichtskaart met alle Brielse gevelstenen te gaan >

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.