Leve de vesting Brielle

Gevelsteen: ‘Spaans Galjoen’

Spaans Galjoen, Maarland nz.42

Nadat de voormalige eigenaar dit pand in 2007 aangekocht heeft hij deze gevelsteen laten maken en vervolgens aangebracht in de voorgevel.

Omdat hij al ruim dertig jaar fanatiek deelneemt aan het jaarlijks opgevoerde bevrijdingsspel tijdens de 1 aprilviering en daarin de rol van Spaanse commandant vertolkt, is de afbeelding mede hierop geënt. De afbeelding toont een “Spaans Galjoen”, met een knipoog naar het Geuzenschip met de Spaanse gevechtsvlag hoog in top maar met de geuzenvlag, het oranje blanje bleu op de achtersteven. Opvallend is dat deze vlag gespiegeld is afgebeeld dus oranje bleu blanje, dit was een bewuste keuze.

Het geblokte schild links toont het wapen van Alva de Spaanse landvoogd, en het schild rechts met het rode kruis toont de gevechtsvlag van de Spaanse landtroepen.

In beide hoeken onder, het wapen van Brielle met de tekst “Libertatis Primitae”, wat betekent eersteling der vrijheid, waarvan het rechtse gespiegeld is afgebeeld, dit om de afbeelding een symmetrisch beeld te geven.

Situatie 1960:

Situatie nu:

Naar de kaart met alle Brielse Gevelstenen >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.