Leve de vesting Brielle

Gevelsteen ‘Danaë’

Langestraat 1Langestraat 1 DanaëDeze steen is ontworpen, gemaakt en geplaatst door de voormalige, inmiddels overleden,  bewoner Fons Lobker.

Waarschijnlijk doordat Fons een fascinatie had voor mythologische onderwerpen heeft hij een afbeelding gemaakt van een naakte Danaë die bezocht wordt door de Oppergod Zeus in de gedaante van gouden regen.

De afbeelding toont grote gelijkenis met het schilderij Danaë van de Italiaanse kunstschilder  Artemisia Gentileschi (1593 – 1654) gemaakt in 1612 uitgevoerd in olieverf op koper.

Danaë (Oudgrieks: Δανάη) is een figuur uit de Griekse mythologie. Ze is de dochter van Eurydike en Akrisios, koning van Argos. Ze is de moeder van de heros Perseus.

Wanneer een orakel Akrisios voorspelt dat hij eens door een kleinzoon zal worden vermoord, sluit hij zijn enige dochter Danaë op in een bronzen toren totdat ze te oud is geworden om nog kinderen te krijgen. Gedurende haar gevangenschap echter wordt Danaë bevrucht door de oppergod Zeus, die in de gedaante van een gouden regen door het tralievenster de toren binnendringt. Er wordt een jongen geboren: Perseus. Zodra de oude koning van het bestaan van een kleinzoon afweet, laat hij Perseus en zijn moeder in een houten kist opsluiten, die vervolgens in zee geworpen wordt. Maar de houten kist zinkt niet en drijft naar het eiland Seriphos, waar de twee worden bevrijd door de vriendelijke visser Diktys.

Polydektes, de broer van Diktys en koning van het eiland, eist Danaë op en wil haar als zijn vrouw. Perseus zweert de gorgo Medusa te vinden en haar hoofd mee te brengen, om de slechte Polydektes te verstenen en zo de bruiloft te verhinderen. (Bron: Wikipedia)

 

Langestraat 1

 

Naar de overzichtskaart van alle Brielse gevelstenen >

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.