Leve de vesting Brielle

Gevelsteen ‘Het is alles voor een ander’

Aan het Sint Catharijnehof zit een steen in de muur achter de vroegere Latijnse school Venkelstraat 4A – 4C.  De tekst luidt: “Het is alles voor een ander”.

De geschiedenis van deze steen is ons (de werkgroep Gevelstenen van het Erfgoedgilde Den Briel) ter beschikking gesteld door Dhr. Heijmans uit Hellevoetsluis en gaat als volgt:

‘Aan Voorstraat 61 links naast het pand van de voormalige drukkerij Brielle woonde een aannemer, Veenenbos. Deze man werkte, zoals gewoonlijk voor en bij iedereen, maar zijn eigen huis……je kent het. Zijn vrouw werd dat zat en gaf hem voor zijn verjaardag de betreffende steen (rond 1880). Veenenbos vond het kennelijk niet zo’n geweldig idee en de steen belandde in de tuin.

Toen de drukkerij van Drukkerij Brielle gebouwd werd (aan de Vrouwenhoflaan), mocht mijn vader samen met mijn oudere broers de beukenboom die daar stond rooien voor brandhout (zeer welkom in ons arme gezin). Bij het rooien kwam de steen weer tevoorschijn.

De steen is uiteindelijk terechtgekomen bij Gemeentewerken dat geruime tijd gehuisvest was in de voormalige Latijnse school en is in de muur geplaatst omdat de toenmalige directeur J. de Carpentier dit als lijfspreuk gebruikte.

Hij hoort daar dus niet, hij hoort in een muur van de voormalige drukkerij van Drukkerij Brielle aan de Vrouwenhoflaan.’

Huidige situatie:

Naar de overzichtskaart met alle Brielse Gevelstenen >

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.