Elk jaar zien op 1 december oplettende Briellenaren bovenop de Catharijnekerk een Oranjevlag weerbarstig wapperen. Het waarom van de Oranjevlag op 1 december is bij weinigen bekend. Toch zit er een legendarisch verhaal achter van typisch Brielse sluwheid en heldenmoed. Men vond dat er nu een geschikt moment is aangebroken om dit eens onder de aandacht te brengen.
Op 1 december 2013 was het namelijk 200 jaar geleden dat Briellenaren in opstand kwamen tegen de Franse overheersing, een overheersing die evenals in 1572 tijdens de 80-jarige oorlog een zware last betekende voor de Brielse bevolking; niets Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, maar lijden, armoede en dood trof de nazaten van de roemruchte Watergeuzen. De Briellenaren besloten aan die misère een einde te maken. Een groep opstandelingen weet de Fransen er uiteindelijk uit te werken.
Beluister hier een radiointerview hierover met Piet de Winter van de Gidsengroep.
Ontstaansgeschiedenis
Dit voorjaar werd Paul Deur een artikel over die bevrijding in 1813 uit de Brielsche Courant van 1976 overhandigd met het verzoek dit te lezen en na te gaan of de 1 April Vereniging hier niet eens aandacht aan kon geven op 1 december. Zij hebben ‘Vrijheid’ immers hoog in het vaandel staan, evenals hun historische interesse. Bovendien beschikt de vereniging over de nodige attributen en een groep leden die misschien wel te porren is om hier aan mee te werken. Samen met de Gidsengroep werd er een plan ontwikkeld en het resultaat daarvan zal op 1 december te zien en/of te ervaren zijn.
Programma
Onder leiding van de Gidsengroep Brielle waren er drie rondleidingen, elk zat helemaal vol. Onderweg vertelden de gidsen bijzonderheden over de gebeurtenissen in 1813 en leden van de 1 Aprilvereniging voerden op een paar plaatsen een act op. Uiteindelijk kwamen alle groepen op de Markt samen waar een eindact plaatsvond.
Geef een antwoord