Leve de vesting Brielle

Een okshoofd wijn en een halve vat bier

Op 1 mei 1747 (na de inval van de Fransen in Staats-Vlaanderen in April 1747) werd in Brielle het bericht ontvangen dat aan de kant van Terheijen een vloot van 50, vermoedelijk Franse schepen in het zicht was.
Er werd direct bevel gegeven om het geschut op de wallen te brengen. De notulen van de vroedschap en magistraat van die dagen bevestigen dat alle ingezetenen, zonder onderscheid van rang of stand, zich beijverden om het geschut op de wallen te brengen en daar de nodige embrasures te maken. In de nacht van de eerste op de tweede mei werden 30 stukken geschut op de wallen gebracht. Op de tweede mei waren op de wallen en buitenwerken 70 stukken op affuiten in orde gebracht. Van de tweede tot de zevende mei is, met stilstand van alle andere bedrijven, onafgebroken voortgewerkt.

vat bier okshoofd wijnVan stadswege werd daarna aan iedereen die het verlangde een daggeld van 80 cent uitgeloofd. Iedereen die onder een vendel had meegewerkt, werd onthaald op een okshoofd wijn en een half vat bier voor elk vendel.

Daar eindigt het relaas. Meer viel er ook niet te vermelden, want van een Franse vloot is nooit iets te zien geweest. Het was een vissersvloot, die reeds vertrokken was toen men in Brielle nog zwoegde om de kanonnen op de wallen te brengen.

Bron: De vesting Brielle door W. de Jong.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Koos Steentjes
7-30-2013 12:01:36

Tijdens het vertelfestival op 3 augustus gaat mijn verhaal hierover. Er zijn vele details nog onbelicht en ik ga proberen het publiek hierover nader te informeren.