Leve de vesting Brielle

Een geschenk voor Brielle

Door Rinny E Kooi van de Historische Vereniging Oud Leiden

Op 1 april 1975 bezocht een  Leidse delegatie het eeuwfeest van de ‘bevrijdingsdag “van de Spanjolen” in Brielle. Als geschenk namen zij een boom mee, een Metasequoia, een stek uit de Hortus Botanicus te Leiden, één van de eerste in Nederland. Deze kreeg een plaats bij de Noordpoort in Brielle.

De delegatie werd uitgenodigd om jaarlijks de groei van de boom te volgen. Voorafgaand aan het bezoek bij de viering in 1976 werd een verspieder gestuurd om de staat van de boom te onderzoeken. De verspieder was tevreden.

Op 1 april 1976 voer een Leidse delegatie als geuzen verkleed en met als reisgenoot een afstammeling van Maarten Harpentsz. Tromp in een oude zeilboot via de Noordpoort Brielle binnen.

Afbeelding: De Leidse delegatie in 1976 op weg naar Den Briel (privécollectie).

Toen moest de Brielse wethouder bekennen dat de Leidse boom het niet had gehaald en was vervangen door een nieuw exemplaar! Het hele verhaal is destijds uitgebreid beschreven in het mededelingenblad van de universiteit, Acta et agenda.

Natuurlijk heb ik kort geleden gecontroleerd of de tweede Metasequoia  nog in leven is. Dat is niet het geval. Ook is er geen derde Metasequoia meer aangeplant. 


Bovenstaande is tevens gepubliceerd in de Nieuwsbrief van Historische Vereniging Oud Leiden van april 2020. Bekijk de nieuwsbrief via deze link. Wij danken Rinny E. Kooi voor het delen ervan met ons hier in Brielle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.