Leve de vesting Brielle

DUIZENDSTE BEZOEKER KRUITHUIS

Chantal, Stephan, Luna en Eva Niekamp waren afgelopen zondag de duizendste bezoekers van het Kruithuis sinds de opening afgelopen voorjaar. Het Brielse gezin, dat zelf ook graag 1 april viert, was enthousiast over de oudheidkamer.

duizendste bezoeker kruithuis oudheidkamer

Op de foto’s zagen ze veel bekende gezichten. Stephan kreeg het 1 aprilvirus mee van zijn vader. ,,Die was als vrijwilliger al betrokken bij het onderhoud van het geuzenschip de Prince Admirael. Zelf heb ik ook tochtjes meegevaren naar evenementen elders in het land,’’ zegt de in Brielle geboren en getogen Stephan. Ook de kinderen vermaakten zich prima. Ze mochten proberen enkele kanonskogels op te tillen. Zelfs papa had moeite met de zwaarste, massieve gietijzeren bol van 17 kilo.
Het huishoudboekje van de verenigingsoudheidkamer ziet er goed uit. Twee tuinders uit Vierpolders met hart voor Brielle, Leo van der Harg en Paul Grootscholten – zelf fervent 1 aprilvierder – schenken de komende 5 jaar ieder 1000 euro per jaar voor de exploitatie. Het havenfonds DeltaPort heeft een donatie gedaan van ruim 6000 euro voor de inrichting van het kruithuis. Dat geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een droog toilet, verlichting, vitrines , lijsten en apparatuur voor presentaties, waaronder een beamer.
Als presentje kreeg de familie Niekamp het geschiedenisboekje over de vieringen van Rens.

Bezoekers van het Kruithuis komen uit Brielle, maar ook veel toeristen, uit alle hoeken van het land, weten het Kruithuis te vinden. De oudheidkamer wordt vaak meegepikt tijdens een wandeling over de wallen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Rens van Adrighem
10-3-2014 17:35:47

Stephans vader Ton, was niet alleen betrokken bij het onderhoud, maar heeft ook als bouwer van de Prince Admirael zijn steentje bijgedragen. Ton stond altijd enthousiast klaar om een beroep op te kunnen doen.