Leve de vesting Brielle

9 Nov: Drie uitzonderlijke vestingwerkenfilms in De Sjoel

Filmclub Phoenix presenteerde drie uitzonderlijke vestingwerkenfilms op zaterdag 9 november

De vestingwerken van Brielle, een bron van inspiratie

De middag was helemaal volgeboekt en een groot succes.

Phoenix1

Phoenix4

Phoenix2

Phoenix3

(Foto’s: Lenneke Mietes)

Achtergrond

Een plan, dat in maart 2013 binnen de Film-en videoclub Phoenix ontstond, groeide in korte tijd uit tot een uniek Briels samenwerkingsproject, dat op zaterdag 9 november in de Sjoel zal worden afgerond. Drie films rondom het thema 300 jaar vesting werden bedacht, maar zonder hulp van buiten de club zou dat niet lukken. Wie schrijft een scenario, wie speelt er een rol, wie kan er voor de muziek zorgen. Komen we wel binnen op de locaties, die we nodig denken te hebben. Die zoektocht bleek niet moeilijk. De groepjes filmers werden uitgebreid met enthousiaste en creatieve mensen. Dankzij die samenwerking konden de drie films, die de club wilde maken, ook inderdaad ontstaan.

Op zaterdagmiddag 9 november werd het resultaat in De Sjoel getoond. Het bekende FolkCollectief Brielle liet zich horen en zorgde voor de ideale sfeer en Koos Steentjes vertelde over de dagen dat de vesting in de 18e eeuw bedreigd werd. Alsof hij er zelf bij was!

De trailer van deze bijzondere middag:

 

En dan de films, waar het allemaal mee begon:

1. Verraad 

verraad (4) - vestingfilm brielle

Niet iedere Briellenaar was in april 1572 blij met de komst van de Watergeuzen. In  deze speelfilm proberen twee vrouwen de inname terug te draaien.

2. Met Opa terug in de tijd.

dedert film brielle vestingwerken

Jan Dedert is ruim 90 jaar geleden geboren op de Turfkade. Velen kennen hem van  De Dedert. (tegenwoordig HEMA). Hij vertelt de kleine Max hoe de vesting er uitzag  toen hij zelf jong was.

3. Vesting Den Briel, monument met een ziel.  

menno 02 - vestingfilm brielle

Menno van Coehoorn heeft samen met Willem Paen de vorm van de vesting bepaald.  Wat zou Menno vinden van wat wij er in al die jaren na hem van hebben gemaakt.  Deze film probeert daar een antwoord op te geven.

Meer over: Film-en videoclub Phoenix op http://www.videoclub-phoenix.nl/ FolkClub Brielle op http://www.folkclubbrielle.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Guisep D'Silva
11-9-2013 12:48:15

Goh wat jammer ik had er graag bij willen zijn! Is de moeite waard om nog een keer te organiseren.