Leve de vesting Brielle

De vesting Brielle in 1517

Bron: Briels Nieuwsland, 11 november 2017. Rubriek: ‘Wie wat bewaart… die weet wat!

Wat hebben Grote Pier en Maarten van Rossum met elkaar te maken? Zij zijn beiden bekend uit de Gelderse Oorlogen die in de periode 1502-1543 werd uitgevochten tussen enerzijds de gewesten van Karel (de latere Karel V) en anderzijds de gewesten van Karel van Gelre.

In juni 1517 deed een leger van de Geldersen vanuit Friesland een verrassingsaanval op Medemblik. De stad werd voor een deel platgebrand en het kasteel enige tijd belegerd. Afgelopen zomer werd dat herdacht; op 23 september stak, evenals 500 jaar eerder, een vloot over vanuit Kimswerd naar Medemblik. Nu eindigde het in een verzoening en een kroegentocht.

U zult zeggen: “Wat heeft dat te maken met het archief in Brielle?” Wel, dankzij de strijd in Medemblik weten we hoe Brielle er destijds voor stond en weten we zelfs hoezeer de stad (strategisch) werd gewaardeerd. In het stadsarchief berust namelijk een charter waarin we lezen dat Karel opdracht had gegeven om de stad in staat van verdediging te brengen. De fortificaties van den Briel waren de voorgaande decennia echter zwaar verwaarloosd en het stadsbestuur kon het benodigde geld onmogelijk bijeen brengen zonder vrijstelling te krijgen van andere betalingen.

De bevolking zal in die tijd ook problematisch geweest zijn, want het stadsbestuur verklaarde dat er niet meer dan driehonderd weerbare mannen in de cfstad waren. Zij moest daarom tweehonderd huurlingen in dienst nemen om de stad te verdedigen tegen de vijand. Aan uitstel viel echter niet te denken, daarvoor was Brielle, op slechts negen uur van de vijand gelegen, te belangrijk omdat “bij innemene derselver stede ons geheel lant van Hollant soude in grooten pericle wesen”. Brielle kreeg tijdelijk vrijstelling, mits het geld gebruikt werd voor de verdediging.

Aart van der Houwen (aa.vanderhouwen@streekarchiefvp.nl)

 

Briels Nieuwsland - rubriek Aart van der Houwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.