Leve de vesting Brielle

“De 4 Gecroonde Ambachslien”

Weinig Brielse gevelstenen zijn zo kleurrijk als die van Maarland Nz 43. Vier mannen in wonderlijke kleding trekken de aandacht en vragen om toelichting.

In het pand Maarland Nz 43 bevindt zich een prachtige gevelsteen die vier gekroonde ambachtslieden verbeeldt. Het is een 20e-eeuwse replica van een 16e-eeuwse steen. 

In hoog reliëf zijn vier mannen afgebeeld met elk het attribuut in de hand dat bij zijn ambacht hoort. De figuren zijn kleurrijk beschilderd tegen een licht crème achtergrond. Van links naar rechts zien we de architect met een steekpasser, de timmerman met een winkelhaak en een rol perkament, de steenhouwer met hamer en beitel en de metselaar met troffel en waterpas. De kleding doet wat gefantaseerd aan, als afkomstig uit een ver land, de mannen dragen rokken en grote mantels. Daarmee doen zij enigszins aan Romeinen denken, maar hun hoeden, snorren en baarden doen dat veel minder. De hoeden zijn bovendien getooid met kronen. In zwarte letters staat in een redelijk modern en onbeholpen schrift te lezen: de 4 Gecroonde Ambachslien.

Toen begin jaren twintig het huis leeg stond is hij eruit gehaald (gestolen?) en ‘via via’ terecht gekomen bij een antiquair in Nijkerk. Deze bood hem het Trompmuseum aan voor f 125,-. Het bestuur van het museum ging op het aanbod in en metselde de steen in de muur van de binnenplaats achter het stadhuis. De ‘tand des tijds’ knaagt overal aan en dus ook aan de ‘De 4 Gecroonde Ambachslien’. Het gemeentebestuur van Brielle besloot in 1985 hem te laten restaureren en in het jaar daarop onthulde burgemeester De Ronde de ‘herboren’ gevelsteen.

De bewoonster van Maarland Nz 43 raakte gecharmeerd van de steen en diens historie en liet in hetzelfde jaar een replica in de gevel van haar huis plaatsen. In november onthulde architect Jan Walraad de steen.

Situatie 1960:

Situatie nu:

Naar de overzichtskaart met álle gedocumenteerde Brielse gevelstenen >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


rens van adrighem
5-24-2019 10:08:47

Maarland Nz. 43 was bewoond door Jo van Haasteren. Hij was onder andere stadsomroeper. Ik kan mij nog herinneren dat hij met een bel op zijn fiets Den Briel rond ging om te melden dat er een noodslacht was in het slachthuis.