Mooi stuk over het water als verdedigingsmiddel van de vestingstad met supermooie foto's van de beren. Hopelijk i.h.k.v. het jaar van het cultureel erfgoed, elke maand een beschrijving van de wallen.
Water speelt een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Producten, mensen, culturen en ideeën zijn ooit over het water verspreid tot in alle uithoeken van ons continent en zelfs ver daarbuiten. En water werd ook als wapen ingezet ter verdediging van een stad of vesting, om inwoners en gebouwen te beschermen. Erfgoed, van fysieke objecten tot immateriële zaken, vertelt het verhaal van de mensen in Europa, en verbindt verleden en toekomst. Daarom is ‘Water’ het thema van de maand maart tijdens het Europees Erfgoedjaar in 2018.
Brielle was in vroeger tijden gemakkelijk te bereiken vanaf zee: men voer vanaf de Noordzee de Maas op en stond al snel aan de rand van het stadje. Niet alle schepen en bemanningen kwamen om eerlijk zaken te doen. Bovendien waren er regelmatig oorlogen waartegen de stad beschermd moest worden. In de loop der jaren werden ter bescherming van de stad singels en wallen aangelegd. Indien de stadspoorten gesloten waren, was de enige toegang tot de stad via het water van de singels. De singels waren vrij ondiep maar om het de ‘vijand’ moeilijker te maken werden er in het midden van de singels extra verdiepingen, tot enkele meters diep, aangebracht. Indien je niet kon zwemmen dan haalde je de overkant niet. Mocht de volhardende strijder toch deze barrière hebben overwonnen dan wachtte hem nog een stekelige meidoornhaag onderaan de stadswal waarop moedige soldaten, welkom heetten.
De singels zijn gescheiden door zogenaamde beren, stenen dammen. Op de beren staan gemetselde monniken, die dienden om de vijand de toegang tot de stad te bemoeilijken ofwel geheel uit te sluiten. Sommige van de monniken zijn nog extra voorzien van ijzeren haken, scheurbroeken genoemd, een extra probleem voor de vijand. De stenen beren waren in feite verlengstukken van dijkjes in het polder landschap en vervulden de taak van waterkering. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij de beer aan de oostkant van Brielle, deze beer is gebouwd in het verlengde van een oude zeedijk. In vroeger dagen kwamen overstromingen regelmatig voor. Het zoute water werd door middel van lage dijkjes gescheiden van de erachter liggende poldertjes en het zoete water werd niet vermengd met het zoute.
Beer bij Bastion II, links zoet water en rechts zout water in vroeger dagen. Als je er bent, kun je goed zien dat de beer een verlengde is van de voormalige zeedijk.
Maak eens een wandeling over de Brielse wallen en verwonder u over de techniek van waterbeheersing in vroeger dagen!
P.J.Kroone
3-16-2018 13:25:12
Mooi stuk over het water als verdedigingsmiddel van de vestingstad met supermooie foto's van de beren. Hopelijk i.h.k.v. het jaar van het cultureel erfgoed, elke maand een beschrijving van de wallen.
Geef een antwoord