Leve de vesting Brielle

Vesting Brielle op website Kasteel Schwetzingen

Een oud-inwoonster van Brielle, Sabine Neuteboom, woont tegenwoordig in Duitsland en is kasteelgids op Kasteel Schwetzingen.

heidelberg-005

Zij schreef onlangs het één en ander op een website [die inmiddels niet meer bestaat: red] over Brielle vanwege het huwelijk van Willem van Oranje met Charlotte de Bourbon en vanwege de verbindingen tussen keurvorsten van de Pfalz en ons land in de 80 jarige oorlog:

1. In een artikel over de ‘keurvorsten van de Pfalz’:
‘Prins Maurits, een zoon van Willem van Oranje, groeide zelfs een tijdje op aan het hof van de Duitse keurvorst, die overigens zelf huwde met de weduwe van de grote Geus Hendrik van Brederode.
1572, het jaar waarin de eerste stad in Nederland in naam van Oranje door watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, ontmoette Willem van Oranje op kasteel Heidelberg zijn grote liefde Charlotte de Bourbon, waarmee hij in 1575 in de Brielse Dom trouwde.’

2. En op de pagina ‘Grappige Weetjes’:

Wist u dat? ….

– Willem van Oranje zijn grote liefde ontmoette op Schloss Heidelberg en bij de protestantse Wittelsbacher ook steun vond in de strijd tegen de Spanjaarden?

– Tot slot twee plaatjes waarop u de typisch Nederlandse verdedigingswerken ziet. Op het ene plaatje het vestingstadje Brielle. De andere is een prent(je) van het oude Mannheim. In Brielle kun je deze vestingwerken nog steeds bewonderen. In Mannheim niet meer. Eén van de architecten van de Brielse wallen, Menno Coehoorn, zou eind 17e eeuw ook de verdedigingswerken rondom het door oorlog verwoeste Mannheim vernieuwen.

Brielle

mannheim2

 

Dank je wel Sabine voor de mooie promotie!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.