Leve de vesting Brielle

Boekje ‘De toekomst van vesting Brielle’

November 2013 is er een boekje uitgebracht genaamd: ‘De toekomst van de vesting Brielle’.  Hieronder leest u het voorwoord van Dick Verbeek, voorzitter van de stuurgroep ‘Leve de Vesting Brielle’. Het hele boekje kunt u hier downloaden.
 

Waardoor wordt de vestingstad nu bedreigd?        – Voorwoord door Dick Verbeek

De Heer van Voorne verleende Brielle in 1330 stadsrechten. Acht jaar later, in 1338, ontving Brielle het recht om de stad met muren en verdedigingswerken te versterken. Uit overgeleverde documenten blijkt dat in 1342 rondom Brielle een stadsvest (gracht) aanwezig was en in 1350 sprake was van een stadsmuur. De plattegrond die cartograaf Jacob van Deventer vervaardigde, toont aan dat Brielle in 1558 liefst vier stadspoorten had.

Maar de verdedigingswerken voldeden op dat moment nog niet. Op 1 april 1572 namen de Watergeuzen namelijk de stad in, door de Noordpoort te rammeien en via de openstaande Zuidpoort binnen te sluipen. De Prins van Oranje gebood het stadsbestuur de verdedigingswerken verder te versterken. Er werden bastions aangelegd naar het toen gangbare model van de Italiaanse vestingen. De plaats van de bastions werd daarin bepaald door het schootsveld van de kanonnen. Regelmatig moesten de nieuwe verdedigingswerken door de stadhouder worden geïnspecteerd. Zo was Willem van Oranje in juni 1573 in Brielle aanwezig om te beoordelen of de zwakke plekken volgens zijn aanwijzingen waren verbeterd.

Tot halverwege de 17de eeuw zijn regelmatig belangrijke verbeteringen in Brielle doorgevoerd. Zo is de stad vanaf 1587 aan de oostkant verbreed. En in plaats van de middeleeuwse bakstenen stadsmuur, zijn aarden wallen en bastions aangelegd, kenmerkend voor het Oud Nederlands Vestingstelsel.

In 2013 hoeven we de stad niet meer te verdedigen tegen vijanden van weleer. De oude vestingwerken hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Echter zonder hun waarde te verliezen. Behoud van die waarde geldt ook de binnenstad. Een waarde die inhoud moet worden gegeven om het verlies te voorkomen. Waardoor wordt de vestingstad nu bedreigd?

Zijn het de vijanden van een oprukkende economie met een ongebreidelde stadsontwikkeling met een leeglopende vesting, doordat de gemeente steeds verder buiten de vesting groeit? Of een sluipende transformatie van een leef naar een slaapstad? Actie of rust? De nieuwe ‘vijanden’ zijn minder grijpbaar en dus lastiger te weren. Passief afwachten is geen optie, maar de aanval past ook niet in een nieuwe strategie. Anno 2014 is samenspannen misschien wel de beste optie.

Laten we een nieuwe “Heer van Voorne” of “Ruwaard van Putten” niet afwachten. We hebben nog steeds de kans om de toekomst van de {vesting}stad veilig te stellen. Hoe we dat moeten doen? Het verleden heeft meer en minder wijze lessen voor ons nagelaten. En verder moeten we ons gezond verstand gebruiken met passie en gevoel voor de omgeving waar we wonen, werken en recreëren.

Laten we de oude wapens zo nodig omsmeden tot eigentijds wapentuig ter verdediging van de stad. De stad moet zich niet naar binnen keren, alleen maar terugkijkend op het verleden. Ook onze tijd eist aanpassing. De {vesting}stad heeft alleen toekomst als we oog hebben voor behoud en vernieuwing. Aangepast aan onze huidige behoeften en mogelijkheden. Een toekomstbestendige stad van nu met de sfeer van toen.
Dus aaNvallleeee!!!

Dick Verbeek
voorzitter stuurgroep Leve de vesting Brielle

Deze inspiratie voor de toekomst wordt u aangeboden door:
Leve de vesting Brielle 1713-2013
Het hele boekje kunt u hier downloaden.
 

De inspiratie bestaat uit deze brochure en het symposium
op 17 januari 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Johan Wessels
11-26-2013 14:56:06

Stel dat het waar zou zijn dat de gemeente de vestingwallen zou willen gaan slopen en we de reacties van de afgelopen week langs een meetlat zouden leggen, dan kun je concluderen dat een meerderheid van de inwoners voor slopen van de vestingwallen is. Waarom zouden ze dat dan willen? Dat vind ik nog steeds een interessante vraag. Net zo interessant als de vraag waarom we de wallen zouden moeten behouden. Wat missen we als ze er niet meer zijn? Wat is de impact van de vestingwerken op de identiteit van de stad en haar bewoners? Als ik af ga op al het rep en roer in de afgelopen week, dan zijn er nog steeds veel Briellenaren die zich een leven zonder de wallen niet kunnen voorstellen. Is het geborgenheid, voelen we ons veilig binnen de wallen? Is Brielle dan meer een stad van vrede en veiligheid dan een geduchte burght in de polder die de vijand afschrikt? Of trekken we ons steeds meer achter de wallen terug omdat we een vijand ervaren die we niet kunnen zien? Vertel het me, ik ben benieuwd.


Rens van Adrighem
11-27-2013 16:17:45

Dat je kan concluderen dat een meerderheid van de Brielse inwoners vóór slopen van de historische vestingwallen is, is natuurlijk je reinste waanzin. De vraag waarom Den Briel de wallen zou moeten behouden is nog onzinniger, dat begrijpt een kind nog wel. Dan kan je je net zo goed afvragen waarom je historische panden moet restaureren. En de Brielsedom kan je dan ook wel slopen, want wat missen we als die er niet meer staat? Want erfgoed,… ach wat moet je er mee, je kan makkelijk zonder. Opruimen die oude zooi en bouw honderden meters nieuwe wallen daar los je de leegloop van 't Brieltje mee op en krijg je een betere identiteit van de stad en haar bewoners. Dit zijn de opmerkingen van een bezielend oud-Briellenaar.


Reinier van der Wel
12-1-2013 22:47:40

Is deze brochure ook ergens te vinden ? Ik heb geen reacties gehoord, die de eerste conclusie van Johan rechtvaardigen.


Webmaster
12-3-2013 09:49:57

Beste Reinier, De brochure is bovenaan deze pagina te downloaden, bij het oranje woordje 'Hier'. Met vriendelijke groeten, Carry Maria klein Gunnewiek, webmaster


Centrum bewoner
12-20-2013 12:07:03

Mooi worden over een mooi stad ! Eerst de wallen van Brielle en het behoud van de stadcentrum Brielle in oude staat !! Daarna de commercie !


Rens van Adrighem
2-18-2014 12:35:24

De 300 jaar oude vestingwerken hebben hun waarde niet verloren, en dat moeten we zo houden. Kom dus niet met van die onzinnige ideeën. ,,Behoud van de waarde van de binnenstad moet inhoud worden gegeven om het verlies te voorkomen.'' Oké, maar moet dat dan door de wallen op de schop te gooien? Waardoor de vestingstad nu wordt bedreigd is nog al simpel. Ongebreidelde woningbouw en het wegtrekken van alle belangrijke 'diensten', en de leegloop van de laatste jaren van de winkelstand zorgen voor een sluipende transformatie naar een slaapstad. En als straks ook nog de AH verdwenen is uit de binnenstad is het helemaal voorelkaar. Ook is het de vraag of het afsluiten van de hoofdstraten van de binnenstad wel verstandig is. ,,Samenspannen is misschien de beste optie'', volgens wethouder Verbeek. ,,We moeten ons gezond verstand gebruiken en met passie en gevoel voor de omgeving waar we wonen, werken en recreëren omgaan. De {vesting}stad heeft alleen toekomst als we oog hebben voor behoud en vernieuwing.'' De Briellenaren zijn dan ook héél erg benieuwd welke vernieuwingen men daarbij op het oog heeft. Als die onzinnige plannen die in het boekje 'de Toekomst van de Vestingstad' staan de problemen moeten oplossen, bedanken de Briellenaren daar vriendelijk voor! Er hebben de laatste jaren al genoeg fatale vernieuwingen plaatsgevonden. Het gezonde verstand gebruiken dus! Aanpassingen aan onze huidige behoeften en mogelijkheden, hoe je dat zou kunnen doen? Ík heb geen idee. Daar is het misschien wel al veel te laat voor. Wat men met deze toekomstplannen voorheeft is beslist de verkeerde weg. Maar ja,… ik ben maar een (in sommige ogen ontheemde) oud-Briellenaar.