Leve de vesting Brielle

Archiefkast in het stadhuis

Het stadhuis bezit twee oude eikenhouten archiefkasten, beide  met een tweetal deuren met diagonaal ijzeren traliewerk. De grootste van de twee (in de raadszaal) dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw en bevat een omvangrijke serie resolutieboeken van de Staten van Holland en Westfriesland (Brielle had als stemhebbende stad zitting in de Staten).

Kast001schuttersstukken

Deze kast heeft bolpoten en daarboven een drietal pilasters met gedetailleerd gesneden corintische kapitelen. Op de kapitelen rust een hofdgestel met een geheel met snijwerk gevuld fries. Hier zijn, tegen een achtergrond van krullende acanthusbladeren enkele putti, vogels en een tweetal jachtscenes uitgebeeld. De kroonlijst boven het fries wordt ondersteund door een reeks gesneden klosjes. Boven op de kast is een frontonvormig, gesneden opzetstuk geplaatst. Dit opzetstuk, zonder omlijsting en geheel opengewerkt, toont het stadswapen met zijn schildhouder, omgeven door krullende bladranken met hier en daar bloemen en druiventrossen. Al het snijwerk, aan kapitelen, fries en opzetstuk, is donkerbruin geverfd, met goud voor de belangrijke details.

Bron: “ Voorne Putten” door P. Don.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


A.M. Heijmans
4-3-2015 13:55:12

Maar.......weet iemand waar de prachtige (perkamenten?) boeken gebleven zijn, die in deze kasten stonden? En om het nog maar eens in herinnering te roepen: Waar is het gebrandschilderde raam met de Koninklijke familie uit 1922 gebleven? Het raam zat aan de zijde van de Koopmanstraat en is bij de restauratie in de jaren 1995/1996 spoorloos verdwenen.