Leve de vesting Brielle

April 2013: ‘Wat zijn die kanonnen zwaar!’

Zaterdag 20 april was voor de leden van het Gilde de eerste werkdag, die begon met koffie en gebak tijdens de werkbespreking. Het opknappen van de kanonnen, afuiten en bastions is een gigantische klus die meerdere jaren in beslag zal nemen en daarom is het belangrijk dat de werkzaamheden in een logische volgorde worden uitgevoerd. Peter Kroone en anderen hadden al het werk voorbereid voor de komende tijd.

gilde - opknappen vestingwallen brielle - bij het kruithuisje

Allereerst zal worden gewerkt bij Bastion 2; de trappen bij dit bastion bij het Kruithuis vrij maken van grond en schoon borstelen en de muren van de bunker op  bastion 2 in de voorstrijk zetten.
En tenslotte de deur van de bunker openmaken/lat vernieuwen en verven. Het bleek dat delen van de trappen in slechte staat zijn en in de toekomst moeten worden vervangen.

gilde - verven bunkers vesting brielle gilde - trappen schoonmaken 2 vesting brielle

De afuiten van de kanonnen op dit bastion zijn in slechte staat en moeten geheel of gedeeltelijk vernieuwd worden. Daarom zijn op maandag 22 april de kanonnen van de afuiten getild door een kraan, na een mislukte poging eerder op de dag om dit met een vorktruck te doen. Toch spectaculair want de kanonnen wegen zo’n 2500 kilo per stuk. De afuiten zijn afgevoerd naar de werkplaats van Van Dijk, waar ze hersteld zullen worden door het Gilde.

gilde - kanonnen en affuiten vesting brielle  gilde - affuiten vesting brielle

De overige dagen in april en mei is gewerkt aan bastion 2, het molenbastion. De afuiten zijn hier vorig jaar vernieuwd, maar moesten nog wel worden geschilderd. Bovendien wordt al het ijzerwerk verwijderd en na een goede straalbeurt, weer geschilderd. Ook de twee kanonnen worden zwart geschilderd.

gilde - verven kanon vesting brielleDe kanonnen staan op een houten vloer met de wielen vrij van de vloer, maar het was nodig de vloer onder en naast de kanonnen schoon te maken. Ook hier zijn de trappen op het molenbastion grondvrij en schoon gemaakt.

En rondom de kanonnen is grond weggehaald, zodat ze weer vrij liggen.
gilde- het vrijmaken van het kanon vesting brielle

En een paar dagen later, als alles is geverfd en eindelijk een keer écht schoon is:

gilde - een paar dagen na het schoonmaken vesting brielle
Bent u nieuwsgierig geworden, kom dan eens kijken. Elke zaterdagochtend zijn we aan het werk, voorlopig bij het Kruithuis en molenbastion.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wordt tijd
5-21-2013 15:08:36

Ik woon nu 9jr. in de dijkstraat. Kijk op de wallen. In die 9jr. heb ik de wallen en het wandelpad alleen maar achteruit zien gaan. Loop er 6x p/d op. Bij mij voor de deur is vorig jr. n,boom gekapt. Gewoon niks meer aan gedaan.Alleen maar onkruid. Ik woon in dat complexs waar ook invalide mensen wonen. Die kunnen niet eens met hun roelstoel of scootmobiel normaal over dat stuk wal om naar de Prikkevest te gaan. Het pad is te smal geworden vanwegen onkruid wat groeit op het pad. Op dat onkruid ligt hondepoep. Dan komen ze aan richting Maarland kunnen ze er niet langs omdat er n,rood/witte paal staat. Zijn ook slecht ter been. Moet je in het gras lopen glij je uit. Ik vind het zelfs n,ramp als ik met mijn hondje loop. Ben in de winter al menig x uitgegleden. Vreselijk. Het enige uitje en n,beet je rust wat de mensen hebben om ook brood aan de eendjes geven is de Prikkevest. Kunnen ze op het bankje zitten. Is er n,nieuw bankje geplaatst zonder rugleuning. Dat zit waardeloos. Dan de bezoekers van buiten Brielle. Wat n,commentaar ze geven. Lopen met brochures van de stadswallen. Valt iedereen tegen. Er zijn mensen hebben in Hellevoetsluis op de wallen gewandeld. Ik ook. Waarom zijn die wallen daar prachtig onderhouden??? Waarom kan dat in Brielle niet?? Echt zonde dat het Zooo achteruitgaat.


J. Wessels
5-25-2013 11:04:26

Beste heer Meurs, In de komende negen jaar kijkt u anders tegen de vesting wallen aan, dat weet ik zeker. Met het project "Brielle, 300 jaar vestingwerken" of mooier gezegd "leve de vesting Brielle", wordt een start gemaakt met het opknappen van de vestingwallen. We zijn begonnen met de affuiten en kanonnen, de trappen en de bastions. Ook uw suggesties worden meegenomen om ervoor te zorgen dat de vestingwallen er straks weer keurig netjes bijliggen. Ik ben blij met uw reactie en adviezen. Als u nog andere suggesties heeft hoe wij mensen, die slecht ter been zijn, meer en beter van de vestingwallen kunnen laten genieten, dan lees ik dat graag in deze rubriek.


ian
6-11-2013 10:58:22

Mooie kanonnen, hoor.