Leve de vesting Brielle

2018: Europees Erfgoedjaar!

Erfgoed speelt een belangrijke rol binnen het cultureel diverse Europa. Op iedere hoek van de straat kun je in alle Europese landen erfgoed vinden: het omringt ons in dorpen, steden, landschappen en zelfs onder de grond als archeologische vondsten. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. 

Op vrijdag 26 januari was de Nederlandse aftrap van het Europees Erfgoedjaar bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Op deze dag werd benadrukt dat het belangrijk is dat de cultuurhistorische waarden van onze stad niet alleen bewaard blijven maar dat iedereen er ook kennis van kan nemen. Dat doen steden bijvoorbeeld door erfgoedprojecten op scholen, maar ook bijvoorbeeld de Open Monumentendagen.

In Brielle, Den Briel, als historische vestingstad met één van de best bewaarde vestingwerken van Nederland, is er continu aandacht voor het beheren en zo goed mogelijk behouden van het cultureel erfgoed. De website Levedevestingbrielle.nl is hier getuige van, het museum (De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel), de werkzaamheden van het Erfgoedgilde met haar diverse werkgroepen en ook de staat van de vele monumenten en plekjes in Brielle zelf. Tijdens de Open Monumentendag en de Open Monumenten Klassendag komt jong en oud in contact met het erfgoed van Brielle. En de gidsengroep geeft regelmatig wandelingen die ware belevingen zijn van de Brielse geschiedenis.

Dit speciale erfgoedjaar zullen we op deze website artikelen plaatsen, gekoppeld aan het maandthema dat de Europese Commissie heeft ingesteld. Kijk daarom regelmatig op de site, of blijf op de hoogte via de facebookpagina: www.facebook.com/brielle.vesting

Meer informatie over het Europees Erfgoedjaar vindt u hier: www.europeeserfgoedjaar.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.