TIP: Maak een trap van treinbielzen. Die gaan bijna een leven lang mee.
Schuren, plamuren en verven; een race tegen de klok om zo veel mogelijk affuiten en kanonnen een opknapbeurt te geven. Op de foto’s hieronder ziet u het opknappen van de affuiten en kanonnen (die eerst ontroest worden) op het Bleijkers Bolwerk. En de schapen willen ook meehelpen.
Sommige affuiten, zoals op het Prikkevest waren door ons al gerenoveerd, maar delen waren rot en zijn vervangen. Na een verfbeurt zie je er niets meer van.
Het affuit op het Prikkevest stond nog niet op een babette. Met behulp van een kraan hebben we dit gedaan en staat het kanon weer goed op. Eigenlijk horen hier geen kanonnen te staan. Ravelijnen zijn gebouwd als vooruitgeschoven verdediging bij poorten en zoals hier een haveningang. Als de vijand oprukte werd het ravelijn snel verlaten en zouden de kanonnen tegen de verdedigers gebruikt kunnen worden!
Maar er niet alleen geschilderd. De kazemat op Bastion II achter het Kruithuis werd geschilderd in de “nieuwe” kleur wit die ook voor het Kruithuis werd gebruikt En natuurlijk verder werken aan de affuiten.
Binnen werd er gewerkt aan repareren van oudere wielen en het maken van nieuwe. Ook is het hout geschaafd voor het laatste affuit. En er werd “bijgeklust”, zoals Peter die de handkar van de wasvrouwen voor het 1 april spel opknapt.
In oktober zijn we begonnen om de kazemat op Bastion IX van binnen op te knappen en geschikt te maken voor een installatie over 1 april 1572. Hiervoor moet er stroom aangelegd worden en in de kazemat hebben we sleuven gehakt voor de leidingen.
In oktober hebben we veel wind gehad en een van de bomen moest worden weggehaald. Hierbij werd de brug en trap beschadigd. Gelukkig draait de brug nog wel en is de schade te verhelpen.
Sander van ’t Verlaat, Werkgroep kanonnen en Affuiten
Rens van Adrighem
11-9-2021 12:17:03
TIP: Maak een trap van treinbielzen. Die gaan bijna een leven lang mee.
Geef een antwoord