Leve de vesting Brielle

Vrijheidsbos wint superprijs!!!!

Donderdag 20 november kregen secretaris Margriet Bezemer en voorzitter Rein Groen tijdens een algemeen bestuursvergadering van het Recreatieschap VPR de prijs uitgereikt voor het beste idee voor de Brielse Maas. Bijgaand het juryrapport dat voor zichzelf spreekt. Wij zijn apetrots uiteraard mede namens alle vrijwilligers.

Stichting Vrijheidsbos Brielle wint prijsvraag “Brielse Meer wil méér”

rein groen vrijheidsbos“Natuurlijk spelen en natuureducatie” is de winnende inzending van de zomerprijsvraag Brielse meer wil méér. Dat heeft de hiertoe ingestelde bestuurscommissie van het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg unaniem besloten. Het bestuur is zeer gecharmeerd van het idee van stichting Vrijheidsbos Brielle waarin de nadruk ligt op het beleven van de natuur op een speelse manier. Voor de uitvoering van het plan is éénmalig een budget van € 30.000,- euro beschikbaar en € 50.000,- voor tien jaar onderhoud. Donderdagochtend heeft het bestuur van het recreatieschap bij aanvang van de bestuursvergadering van het schap de prijs overhandigd aan drie vertegenwoordigers van de stichting Vrijheidsbos.

Belangrijkste criteria voor het bestuur bij het vaststellen van de prijswinnaar waren naast een leuke en creatieve toevoeging aan het gebied onder andere dat het winnende idee openbaar en gratis toegankelijk zou zijn en dat de uitvoering en het beheer van het idee valt binnen het beschikbare bedrag van € 80.000. Dat is het geval met de combinatie natuurspeelplek/natuureducatie van Stichting Vrijheidsbos. Het bestaande Vrijheidsbos in Brielle zal worden uitgebreid met natuurlijke speelmaterialen zoals omgevallen bomen, boomschijven en grote keien om op te klimmen en zitten en klauteren. Ook komt er een insectenhotel, een kast met boomstammetjes zodat kinderen een naam bij een boomsoort kunnen plaatsen en borden met afbeeldingen van vissen, vlinders, vogels, bomen en struiken.

Vrijheidsbos

Het Vrijheidsbos is een begrip in Brielle waar inmiddels meer dan 500 bomen zijn geplant door jong en oud. Bijzonder van het Vrijheidsbos is dat het een zogenaamd ‘bezinningsbos’ is, een plek waar jong en oud een boodschap, wens of gedachte aan een gebeurtenis, beminde of overledene kunnen achterlaten, of zich kunnen bezinnen op het begrip vrijheid. Deze wensen staan op zogenaamde poëziepanelen naast de bomen.

Inzendingen
Het recreatieschap ontving ruim 60 inzendingen met ideeën voor recreatie bij het Brielse Meer. Variërend van fitnesstoestellen tot een zeilrace. Ook kinderen brachten leuke ideeën in. Hoewel veel van de ingezonden ideeën supercreatief zijn, zijn ze helaas niet allemaal uitvoerbaar binnen het vastgestelde budget of voldoen niet aan de eis van openbaarheid. Alle inzenders krijgen een leuke attentie thuisgestuurd vanwege het enthousiaste meedenken en worden aangespoord hun idee niet gelijk los te laten.

Aanleiding prijsvraag
Door de aanleg van de Maasvlakte II wordt de A15 verbreed. Rijkswaterstaat heeft het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg gevraagd om een voorstel te doen voor ‘wettelijke verplichte compensatiegelden’. Deze gelden zijn grotendeels al besteed aan vijf nieuwe recreatieprojecten. Voor het bedrag dat over was, werd deze ideeënprijsvraag uitgeschreven.

Bovenstaande betekent dat de toekomstvisie ‘Het Vrijheidsbos in 2050″ herschreven kan worden. Veel van de daar genoemde plannen en wensen kunnen naar voren gehaald worden. We starten er mee in 2015!!!

Het Vrijheidsbos maakt onderdeel uit van het projectplan ‘Bastions Ontsloten’ (route vesting richting vrijheidsbos), meer informatie:  www.vrijheidsbos.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.