Leve de vesting Brielle

Maandagwandeling langs de verrassende wallen

Op maandag 18 september 2017 liep Peter Kroone van de werkgroep Bastions Ontsloten samen met Anqelique van Oers (Gemeente Brielle), Aart van der Houwen (Streekarchief VPR) en Carry Maria klein Gunnewiek (Stichting Kunst en Cultuur Brielle) langs de bastions van het grootste monument van Brielle: de vestingwerken.

De wandeling ging langs alle bastions en had het doel om met eigen ogen te zien wat er nu zoal mogelijk is met de vestingwerken, om ze zo levend mogelijk te maken. De werkgroep ‘Bastions Ontsloten’ van het Erfgoedgilde Den Briel heeft samen met de werkgroep ‘Kanonnen en Affuiten’ al veel werk verzet. Zo is er de Oudheidkamer in het Kruithuis en kan de bezoeker sinds kort ook bij Bastion V terecht om daar een interactieve presentatie te zien van Brielle in de Franse Tijd.

Eén van de bouwwerken waar de aandacht van de werkgroep naar toe gaat is het 18de eeuwse kruitmagazijn in de courtine (deel van de vestingwal) tussen bastion VI en VII. (Lees hier meer over de geschiedenis van het kruitmagazijn). Tot in de jaren 1970 was de ruimte nog toegankelijk, zelfs kropen kinderen door het kanaal om er aan de singelzijde weer uit te komen. Uit overwegingen van veiligheid of om vandalisme voor te zijn, is besloten om de toegang tot het magazijn dicht te maken en de uitgang van het kanaal aan de buitenzijde af te sluiten. De werkgroep Bastions Ontsloten wil het kruitmagazijn op laten knappen en de mooie ruimte een nieuwe bestemming geven zodat de bezoeker er weer toegang tot heeft.

De deuren van de bunker op bastion VIII waren op deze normale maandagmiddag in september geopend. De dames van de Geuzennaald werken daar wekelijks aan het maken van kleding voor het 1 Aprilfeest:

IMAG4015

In de plannen van de werkgroep wordt deze bunker straks vaker open gesteld en zou het erg mooi zijn om enkele drachten van 1 april mooi uit te stallen. Tevens is er een bijzondere rondgang die met wat extra verlichting goed begaanbaar is:

IMAG40182

Andere bastions op de route worden veelal voor opslag gebruikt. Het is mooi om te kijken hoe – in samenwerking met alle partijen in Brielle – de bastions zo goed mogelijk in gebruik te nemen, zodat er optimaal genoten kan worden van dit prachtige Brielse erfgoed.

IMAG4021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.