Toen het Gilde in april dit jaar begon met het werk aan de wallen, kanonnen enz was er gelukkig al veel informatie bekend. Maar of de affuiten vroeger nu b.v. geschilderd waren bleef een vraagteken.
Daarom hebben in de afgelopen maanden een aantal leden veldonderzoek gedaan naar kanonnen in het buitenland.
Zo is Koos Steentjes op onderzoek geweest in Spanje. Hij is op bezoek geweest in het Alhambra in Granada en fotografeerde daar dit kanon. Het ziet er mooi uit en de afuit is met veel details afgewerkt:
Frits Bohemen en Sander van ’t Verlaat hebben kanonnen bekeken langs de oude Zijderoute, namelijk in Oezbekistan en China. In Samarkand, Oezbekistan zagen ze dit kanon, helaas zonder affuit. Dat had de tand der tijd niet doorstaan:
In China bezochten zij het meest westelijke deel van de beroemde Chinese muur, het Ming fort in Jiayuang. Hier zagen zij twee typen kanonnen en daar stonden de kanonnen wel op een affuit, maar ze waren misschien wel te mooi gemaakt.
Het laatste kanon staat in Xian, de stad aan het eind (of begin van de zijderoute) en beroemd om het “terracotta leger”. Dit kanon zag er zielig uit met dichtgemaakte loop. Dit kanon staat op een stenen affuit, blijkbaar vond men dat dit beter de tand der tijd zou doorstaan,:
Het waren allemaal mooie kanonnen en affuiten, maar ze halen het niet bij de stoere kanionnen en eenvoudige affuiten op onze Brielse vesting.
Geef een antwoord