Leve de vesting Brielle

Nieuws DICHTBIJ: “Eindelijk plan voor Ravelijn”

Dichtbij 24 – 6 – 2015 – Janet van Klink

Eindelijk plan voor Ravelijn

BRIELLE – Na jaren ligt er weer een plan voor het verlaten en door groen overwoekerde Waterravelijn bij de Kaaisingel in Brielle.

De Brielsche Aap wordt een bijzondere en magische ontmoetingsplek’.
Initiatiefneemster, de fotografe Edith Schoon, is betoverd door het eilandje tegenover het parkeerterrein van supermarkt Jumbo. Ze ontdekte het twee jaar geleden tijdens een fotoreportage en was verbaasd dat het toegangshek normaal is gesloten. ‘Iedereen moet hier naar toe kunnen en er van genieten’, vond ze. Dus ging Schoo met haar ideeën aan de slag. Nu ligt er een plan. De oude kas blijft staan. Daarbij komt een natuurspeeltuin. In de nieuwe oranjerie komen een restaurant en een expositieruimte. De oranjerie is ook bedoeld voor creatieve activiteiten als workshops, muziek en theater. Inde buitenruimte kan worden gepicknickt. ‘In de oranjerie kan je een picknickmand halen. Duurdere, maar ook goedkope, voor mensen die zich minder kunnen veroorloven’, alsdus Schoo. Ze wil ruimte bieden voor kinderpartijtjes, bruiloften en bedrijfsevenementen. In de zomer komt er op het eilandje een stadsstrand. In de wintermaanden wordt dat ingewisseld door koek en zopie.

Inspireren.

Schoo hoopt dat jong en oud gaan genieten op het ravelijn en elkaar inspireren door kunst en cultuur. ‘We willen van alles toevoegen aan het eiland en niets weghalen. De natuur zoals die nu is willen we behouden’. Ze gaat samenwerken met scholen. Zo komt het groenonderhoud voor rekening van leerlingen van het Wellantcollege.

De Brielse raadsleden reageren verheugd op De Brielsche Aap. Eerder gingen plannen voor onder meer een wellness centre niet door. ‘Die zijn allemaal gestruikeld over financiering’, weet raadslid Yvonne de Groot (PvdA) nog. Schoo geeft aan de financiering rond te hebben.
Het eiland blijft eigendom van de gemeente Brielle. Die stelt als voorwaarde dat het terrein openbaar toegankelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Tess
10-1-2018 00:09:56

Een goed plan? Niet voor omwonenden. Nu 3 jaar later is er regelmatig sprake van geluidsoverlast op de Kaaistraat. Ook worden de dieren (voornamelijk vogels) weggejaagd door al die gekkigheid.