Leve de vesting Brielle

Gevelsteen: de Kop van ‘t Maerland

Op de hoek van het Maarland z.z. en de Voorstraat is een opvallende gevelsteen te zien: ‘De Kop van ’t Maerland’.
Over deze gevelsteen is het een en ander te vertellen.

De steen dateert van 1611. We weten dat in het midden van de 19e eeuw onder deze kop stond geschreven : ’t Hooft vandt Marelandt 1611.
Op 24 juni 1656 wordt de gevelsteen voor het eerst vermeld in de bronnen, dan koopt Frederick de Haes het huis en erf genaamd ‘het Hooft van het Maerlant’ op de hoek van het Maarland z.z.

Mr. Frederick de Haes was chirurgijn in onze stad. In 1655 wordt hij ook als barbier genoemd. Hij bewoonde het huis zelf. Later heeft men onder de ruwstenen kop, die uit het huis kijkt, de woorden Jacob van Maerlant geschilderd.

De bekende Brielse gemeentearchivaris Johan Been (1859-1930) zegt hier over: “het is niet waar dat dit het hooft van den dichter Jacob van Maerlandt zou zijn. Dit hoekhuis toch was voormaals een volkslogies, waaruit twee hoofden hingen: ’t hoofd van ’t Noordeinde en ’t hoofd van ’t Maarland”.

Inderdaad schijnt aan het einde van de 19e eeuw een tweede kop als gevelsteen om de hoek in de Voorstraat tegen de muur te hebben gezeten. Waar deze gebleven is, weet niemand.
Wanneer de letters Jacob verandert zijn in Kop is niet bekend.

Kop van't Maerland

Maarland 28

Situatie 1930:

 

Maarland zz. 1930

 

 Naar de overzichtskaart van alle Brielse gevelstenen >

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Piet zwart
10-14-2016 16:51:22

Ik geervliet zaterdag eens kijken