Deze gevelsteen, nu in de voorgevel, heeft tot omstreeks 1850 boven de toegangspoort in de muur van het voorplein gezeten waar nu een hekwerk staat.
Onder de steen was het volgende onderschrift aangebracht:
Wij weeskens ootmoedig
die van ons ouders goedig
troostloos zijn verlaten
Gij vromen voorspoedig
zijt ons toch behoedig
uit liefde t’onser bate
Na de sloop van de muur is de gevelsteen geplaatst in de achtergevel van dit voormalige weeshuis en is tijdens de laatste restauratie verplaatst naar de voorgevel. Het onderschrift is niet meer aangebracht.
De historie van dit weeshuis gaat terug tot in de 16e eeuw toen Angelus Merula “de ketterse pastoor uit Brielle”en eigenaar van dit huis in zijn testament bepaalde dat na zijn dood dit gebouw voor wezen bestemd zou moeten worden. De gevelsteen laat een schoolklasje met leerlingen en een schoolmeester zien; aan de linkerkant zitten de meisjes, aan de rechterkant de jongens. De onderwijzer wordt een boek aangeboden. Voorts een hondje (huiselijkheid) en boven hun hoofden de duif, de Heilige Geest verbeeldend. De Heilige geest stond van oudsher symbool voor hulp en bijstand; Het sociale karakter van de samenleving kwam hierin tot uitdrukking.
Dit gebouw heeft tot ca. 1948 als weeshuis dienst gedaan, daarna is het geruime tijd als kantoorruimte gebruikt en heeft het door een grootschalige restauratie in de periode 1973-1975 zijn huidige uiterlijk gekregen.
Huidige situatie Brigittenweg 8:
Terug naar de overzichtskaart van Brielle met alle Brielse Gevelstenen >
Geef een antwoord