Leve de vesting Brielle

Wie plantte de oranje vlag op de Brielse toren?

Bron: Website Briels Nieuwsland
Door: Peter Kroone, dinsdag 29 november 2016

Brielle – A.s. donderdag is het 1 december, op deze dag wappert de oranje vlag op de Brielse Catharinetoren, maar waarom eigenlijk?

Veel Briellenaren weten wel dat Brielle op 1 April 1572 door de watergeuzen werd bevrijd van de Spaanse onderdrukking , maar dat Brielle op 1 december 1813 nogmaals werd bevrijd, maar nu van de Franse overheersing, is veel minder bekend.

8eaa3902-2a25-40a9-ac75-23846a24cbb9_thumb840

De Fransen, die van 1795 tot 1813 heer en meester waren in Brielle, werden met wapende hand en zonder hulp van buitenaf door de Briellenaren zelf verdreven. De werkgroepen kanonnen & affuiten en bastions ontsloten zijn sinds 2013 actief met het vernieuwen van de houten affuiten van zo’n twintig kanonnen die op de vestingwallen staan. Tevens zetten zij zich in voor het opknappen van de diverse bouwwerken op de negen bastions die Brielle rijk is. Momenteel wordt op bastion V(vijf) een schuilplaats en munitie opslagmagazijntje uit 1881 opgeknapt, deze krijgt een museale invulling met het thema “Brielle in de Franse tijd”. Om een historisch verantwoordde invulling te geven aan dit thema wordt gebruik gemaakt van gegevens van het streekarchief. Zij beschikken over veel historisch materiaal uit die tijd.

Afgelopen week vond ik diverse stukken van de bekende Brielse stadarchivaris en schrijver Johan Been en dit bracht mij op het idee daar iets mee te doen. Johan Been werd in 1910 gevraagd stukken op te zoeken over hoe de bevrijding op de Fransen in Brielle in 1813 werkelijk was gegaan en om iets te doen voor de viering in 1913. Johan Been wilde daarbij de Brielse burgers betrekken en schreef in de krant een vraag en antwoord rubriek uit met onder andere de vraag, ‘Welke Briellenaar plantte op 1 december 1813 als eerste de oranje vlag op de Brielse Catharijnetoren?’ Maar Been deed veel meer, hij zocht in de archieven, schreef brieven aan bestuurders en onderzoekers, hij schreef twee spannende kinderboeken over de Franse Tijd (de boeken De pleegkinderen van de Veteraan en Om de Keizerskroon) en ook schreef hij de tekst voor het lied “De fransche Commandant”. Tenslotte scheef hij het toneelstuk “Om de sleutel van Holland” dat in november, dat jaar, werd opgevoerd in het toen al bekende Brielse hotel de Nymph en op 1 december 1913 nogmaals als een openluchtuitvoering.

Volgend voorjaar willen de werkgroepen de expositieruimte Bastion V openstellen voor een breed publiek en wat zou het prachtig zijn als we dit toneelspel weer kunnen laten herleven, eerst als openlucht theaterspel onder de fraaie kastanjebomen op bastion V en op 1 december in hotel de Nymph. Briellenaren die hier een rol in willen spelen moeten zich maar melden, want het zou uniek zijn als we de bevrijding op de Franse op deze wijze weer tot leven kunnen roepen.

Namens de werkgroep kanonnen & affuiten

Peter Kroone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.